2009-01-28

BD Comics Strip Brussels 2009


De negende kunst is springlevend in Brussel en bovendien is het stripmuseum in 2009 twintig jaar actief. Het is dus tijd voor een stripjaar!
Brussel wordt internationaal erkend als de hoofdstad van het stripverhaal. Tal van striphelden zagen hier voor het eerst het licht. Hergé (Kuifje), Franquin (Guust Flater) en Peyo (Smurfen) zijn allemaal Brusselaars.
Bovendien heeft Brussel een lange traditie van muurschilderingen. De stad startte met het aanbrengen van strips op gevels in 1993. Deze fresco's vormen ondertussen een heus parcours door de stad. In het stripjaar 2009 zal de Stad Brussel haar striproute met enkele muren uitbreiden.
Eén van die fresco's wordt gewijd aan Rabaté voor het album Les Petits Ruisseaux (Een tweede jeugd). Dit verhaal won de jongste prijs van de Stad Brussel. Elk jaar wordt een auteur bekroond voor een origineel werk dat nieuwe perspectieven opent voor het stripverhaal (grafisch, scenario, verhaaltechniek,...). Zo worden tekenaars van buiten onze grenzen uitgenodigd om de muren van de hoofdstad - en meteen de stad zelf - te verfraaien.
Het aantal evenementen die in het teken van het magische Stripjaar georganiseerd worden, groeit nog elke dag aan. Het overzicht vind je op de StripSite Brusselstrip.
In 2009 zal Brussel meer dan ooit de hoofdstad van het beeldverhaal zijn!

Website : Belgisch Centrum van het Beeldverhaal

FIC123.BE een website met info en cultuur.