2009-02-16

Entropa


"Entropa", l'installation d'art moderne au Conseil de l'UE
by www-touteleurope-fr

Het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie hing in Brussel kunstwerk op dat flink wat controverse veroorzaakt. Het werk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny stelt België voor als een halflege pralinedoos, Bulgarije als een Turks toilet en Zweden als een Ikea-pakket. Sommigen zijn gechoqueerd, de meesten kunnen er om lachen.
Het omstreden Europese kunstwerk 'Entropa' werd naar aanleiding van het Tsjechische voorzitterschap van de EU in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel geïnstalleerd. Het werk beeldt een aantal vooroordelen over de lidstaten uit.
Het acht ton zware kunstwerk stelt Roemenië voor als een Dracula-pretpark, Frankrijk als een land in staking en Nederland als een overstroomd land waar alleen nog minaretten uitsteken boven het water. Duitsland wordt doorkruist door snelwegen, in de vorm van een swastika. En het eurosceptische Verenigd Koninkrijk ontbreekt helemaal in het kunstwerk.
Geen 27 kunstenaars'Entropa' was zogezegd het werk van artiesten uit alle 27 lidstaten, maar dat klopt niet. Achter het werk zit één artiest: David Cerny, een beeldend kunstenaar uit Praag. Hij verzon zelf een reeks artiesten, met valse namen en dito biografieën.
Tsjechië reageert geschokt op die onthulling.
Entropa hangt, als alles goed gaat, nog tot 30 juni in het Justius Lipsiusgebouw, Wetstraat 175, 1000 Brussel

Website : David Cerny

FIC123.BE een website met info en cultuur.